مقالات, انرژی های تجدیدپذیر

نحوه سیم کشی پنل خورشیدی + به همراه نقشه

نحوه سیم کشی پنل خورشیدی

به نظرتان نحوه سیم کشی پنل خورشیدی چگونه است؟ به وب‌سایت ماناسازان خوش آمدید. در این مقاله، پاسخ سوالی را که جستجو کرده‌اید، خواهید گرفت. ما قرار است در مطلبی که پیش رو دارید، روش سیم کشی پنل خورشیدی را به همراه نقشه‌های مربوطه، به شما آموزش دهیم. بسیار خب؛ بدون اتلاف وقت شروع می‌کنیم.

خودتان را برای یک سیم‌ کشی موفق پنل خورشیدی آماده کنید!

به عنوان صاحب یک خانه که به تازگی شروع به کسب اطلاعات در مورد سیستم‌های تولید برق خورشیدی کرده‌است، احتمال دارد که در مورد اصطلاحات فنی، چه آ‌ن‌هایی که می‌خوانیم و چه آن‌هایی که می‌شنویم، گیج شویم.

هم‌چنین، با راه‌های مختلفی برای سیم کشی پنل خورشیدی مواجه خواهیم شد و در نهایت این سوال را خواهیم پرسید: “واقعا مهمه جوری سیم‌کشی کنی؟؟” به هر حال، خواسته ما از سیستم این است که برق تولید کند!

بله مهم است! این که یک پنل خورشیدی چگونه سیم‌کشی شود واقعا مهم است. نحوه سیم‌ کشی بر عملکرد سیستم و همچنین اینورتری که می‌خواهید از آن استفاده کنید، تاثیر گذار است. باید طوری سیستم را سیم‌کشی کنید که بهترین بازگشت سرمایه را برایتان در بر داشته باشد.

بیشتر بخوانید: « مشخصات پنل خورشیدی »

 

سیم کشی متوالی پنل خروشیدی

سیستم‌های خورشیدی درست مانند باتری هستند و قطب‌های مثبت و منفی دارند. وقتی قطب منفی یک پنل را به قطب مثبت پنل دیگر وصل کنید، یک اتصال متوالی ایجاد کرده‌اید. وقتی یک چرخه متوالی از پنل‌ها بسازید، سیستم به دست آمده به یک مدار منبع PV تبدیل خواهد شد.

نقشه سیم کشی پنل خورشیدی به صورت متوالی

1- نقشه سیم کشی پنل خورشیدی به صورت متوالی

 

وقتی سیم کشی پنل خورشیدی به شکل متوالی انجام شود، ولتاژ یکدیگر را تقویت خواهند کرد؛ اما آمپراژ ثابت باقی خواهد ماند. بنابراین، اگر دو پنل با نرخ ولتاژ 40 و آمپراژ 5 را به صورت متوالی به یکدیگر متصل کنید، ولتاژ آن‌ها 80 و آمپراژ آن‌ها 5 باقی خواهد ماند.

اتصال پنل‌ها به شکل متوالی باعث می‌شود که ولتاژ آن‌ها افزایش یابد. این موضوع مهمی است؛ زیرا یک سیستم انرژی خورشیدی، باید با ولتاژ خاصی کار کند تا اینورتر به درستی وظیفه خود را به انجام برساند. بنابراین، پنل‌های خورشیدی خود را به صورت متوالی وصل می‌کنید تا میزان ولتاژ مورد نیاز برای اینورتر را برآورده کنید.

بیشتر بخوانید: « افزایش ولتاژ پنل خورشیدی »

 

سیم کشی موازی پنل خورشیدی

حالا نوبت به سیم کشی موازی پنل‌های خورشیدی می‌رسد. در این روش سیم کشی، قطب مثبت یک پنل به قطب مثبت پنل دیگر، و قطب منفی هر دو پنل به یکدیگر متصل می‌شوند.

سیم‌های مثبت به یک کانکتور مثبت و سیم‌های منفی به یک کانکتور منفی در یک کامباینر باکس، متصل می‌شوند. وقتی چندین پنل به صورت موازی به یکدیگر وصل شوند، به آن خروجی، دایره خروجی PV گفته می‌شود.

نحوه سیم کشی پنل‌ خورشیدی به صورت موازی

2- نقشه سیم کشی پنل‌ خورشیدی به صورت موازی

 

سیم کشی موازی پنل‌های خورشیدی باعث افزایش آمپر در سیستم می‌شود؛ اما ولتاژ ثابت می‌ماند؛ بنابراین، اگر همان پنل‌های قبلی را به صورت موازی سیم کشی کنید، ولتاژ سیستم روی 40 ولت باقی می‌ماند، اما آمپراژ، به 10 آمپر افزایش می‌یابد.

با این حال، سیم‌کشی موازی به شما این امکان را می‌دهد که پنل‌های خورشیدی بیشتری داشته باشید. سیستمی که بدون تجاوز از محدودیت‌های ولتاژ کاری اینورتر، انرژی تولید می‌کند. اینورترها دارای محدودیت‌ آمپر هستند. می‌توانید با سیم کشی موازی پنل‌های خورشیدی خود، این محدودیت را برطرف کنید.

بیشتر بخوانید: « آموزش نصب پنل خورشیدی + PDF »

 

تفاوت سیم کشی متوالی و سیم کشی موازی در پنل های خورشیدی

در سیم‌کشی پنل‌های خورشیدی، کنترل کننده شارژ یک عامل مهم و تعیین کننده است. در سیستم‌های متوالی، از کنترل کننده‌های مدل MPPT (ردیابی نقطه حداکثر توان) استفاده می‌شود. اما در سیستم‌ها موازی، مدل‌های PWM (مدولاسیون پهنای پالس) هستند که کاربرد دارند.

برای اینکه درک کنیم سیستم متوالی، از نظر کارکردی چه تفاوتی با سیستم موازی دارد، بهتر است آن را به سیستم‌های ساده‌تر تشبیه کنیم. ریسه‌هایی که با استفاده از آنها کوچه خود را چراغانی می‌کنیم، مثال خوبی است. در ریسه‌های متوالی، اگر یکی از لامپ‌ها بسوزد یا سرپیچ آن شل شود، کل ریسه خاموش می‌شود. برای این‌که مجددا بتوانید چراغ‌های ریسه را روشن کنید، باید چراغ خراب را تعویض نمائید.

اما امروزه ریسه‌های موازی نیز در بازار موجود هستند. در ریسه‌ها موازی، حتی اگر همه چراغ‌ها سوخته باشند و فقط یک چراغ سالم باشد، آن چراغ سالم روشن خواهد شد.

مدارهای سیم‌کشی شده به صورت متوالی، برای پنل‌های خورشیدی نیز به همین شکل عمل می‌کنند. در پنل‌های متوالی، اگر یکی از پنل‌ها مشکل داشته باشد، کل مدار از کار می‌افتد. اما یک پنل معیوب یا سیم شل در مدار موازی، بر تولید بقیه پنل‌های خورشیدی تأثیری نخواهد داشت.

این‌که امروزه پنل‌ها به کدام طریق سیم کشی می‌شوند، بستگی به نوع اینورتر مورد استفاده دارد.

 

خرید انواع اینورترها از فروشگاه ماناسازان: اینورتر متصل به شبکه و اینورتر جدا از شبکه

 

نحوه سیم کشی پنل‌ خورشیدی هنگام استفاده از اینورتر استرینگ (رشته‌ای)

اینورترهای استرینگ، دارای یک پنجره ولتاژ درجه بندی شده هستند که برای کارکردن، به پنل‌های خورشیدی نیاز دارد. این اینورتر ها، هم‌چنین دارای ردیاب نقطه حداکثر توان (MMPT) نیز هستند. این ردیاب‌ها می‌توانند جریان و ولتاژ را برای تولید در حداکثر توان ممکن، تغییر دهند.

روش سیم کشی پنل خورشیدی هنگام استفاده از اینورتر رشته‌ای

3- نقشه سیم کشی پنل خورشیدی هنگام استفاده از اینورتر رشته‌ای

 

در اکثر پنل‌های خورشیدی کریستالی، ولتاژ مدار باز در حدود 40 ولت است؛ اما اکثر اینورترهای رشته‌ای، دارای یک پنجره ولتاژ عملیاتی بین 300 تا 500 ولت هستند. این بدان معناست که هنگام طراحی یک سیستم، می‌توان بین 8 تا 12 پنل در یک سری داشت. تعداد بالاتر پنل‌ها، به معنای ولتاژی بالاتر از حداکثر حداکثر تحمل اینورتر است.

نکته این‌جاست که اکثر سیستم‌های پنل خورشیدی بیشتر از 12 پنل دارند؛ بنابراین، برای داشتن پنل‌های بیشتر در سیستم، می‌توان پنل‌ها را به گروه‌های کوچک تقسیم کنید و گروه‌ها را به صورت موازی، به یکدیگر متصل نمائید (تصویر 3).

این کار به شما امکان می‌دهد که تعداد مناسبی از پنل‌ها را برای رفع نیاز خانه خود داشته باشید. در عین حال از محدودیت‌های اینورتر نیز فراتر نخواهید رفت.

این مقاله را هم مطالعه کنید: « تولید برق رایگان برای خانه با روش های واقعی »

 

موازی یا متوالی؟ کدام بهتر است؟

در تئوری و روی کاغذ، مدارهای موازی در بسیاری از برنامه‌های الکتریکی بهتر هستند؛ زیرا وقتی یکی از اجزاء مشکلی داشته باشد، بقیه سیستم کار خود را بدون هیچ مشکلی انجام خواهند داد. اما موازی، همیشه ‌هم بهترین انتخاب برای همه برنامه‌ها نیست؛ همچنین، ممکن است برای اینکه اینورتر شما کار کند، به ولتاژ خاصی نیاز داشته باشید.

برای این‌که سیستم خورشیدی شما بهترین عملکرد را داشته باشد، باید حد تعادل قطعی ولتاژ و آمپر را به دست آورید. بنابراین، در بیشتر موارد، کارشناسان نصب پنل، سیستم خورشیدی شما را با ترکیبی از اتصالات موازی و متوالی طراحی می‌کند.

 

آیا می‌توان به سیستم فعلی، پنل اضافه کرد؟

هنگام نصب سیستم‌های خورشیدی برای منزل، بهترین کار این است که کل سیستم‌ را در همان اول کار نصب شود. با استفاده از فرمول محاسبه پنل خورشیدی، می‌توانید هزینه‌های سیستم خورشیدی و نیازهای خود را تعیین کنید. این‌کار، تعیین دقیق تعداد پنل‌هایی که باید در سیستم خود داشته باشید کمک می‌کند.

 

تفاوت سیم کشی در مدار های متوالی و موازی

یکی دیگر از ملاحظات مهم در انتخاب نحوه سیم کشی پنل خورشیدی، میزان سیم‌هایی است که برای اتصال سیستم به شبکه استفاده می‌شود. یک مدار متوالی، از یک سیم برای اتصال استفاده می‌کند. اما در اتصال قطعات مختلف سیستمی که از مدار موازی استفاده می‌کند، چندین سیم به کار گرفته می‌شوند.

بیشتر بخوانید: « انواع استراکچر خورشیدی »

 

موازی در برابر متوالی، چرا هر دو با هم نه؟!

نکته اصلی که باید به خاطر داشته باشید، این است که سیم‌کشی متوالی، ولتاژ پنل را افزایش می‌دهد؛ در حالی که سیم‌کشی موازی باعث افزایش آمپر می‌شود.

هر دو فاکتور یعنی ولتاژ و آمپر، باید هنگام طراحی سیستم در نظر گرفته شوند؛ به خصوص زمانی که وقت انتخاب اینورتر می‌رسد. هدف این است که بهترین کارایی را برای شما داشته باشد.

در اغلب اوقات، یک کارشناس نصب پنل خورشیدی، تصمیم می‌گیرد که سیستمی را با هر دو نوع اتصالات یعنی متوالی و موازی طراحی کند.

این کار، به سیستم اجازه می‌دهد تا با ولتاژ و آمپر بالاتر کار کند؛ بدون این‌که اینورتر تحت فشار قرار بگیرد. بنابراین، پنل‌های خورشیدی شما می‌توانند در بهترین حالت خود کار کنند.

بیشتر بخوانید: « برق خورشیدی برای باغ چگونه استفاده می شود؟»

 

سیم کشب صحیح پنل خورشیدی = نجات اینورتر از فشار

نحوه سیم‌کشی پنل‌های خورشیدی، نحوه عملکرد سیستم و اینورتر را تعیین می‌کند. هنگامی که پنل‌های خورشیدی به صورت متوالی سیم کشی می‌شوند، قطب مثبت یک ماژول، به قطب منفی ماژول دیگر متصل می‌شود و ولتاژ سیستم را افزایش می‌دهد.

پنل‌های خورشیدی به صورت متوالی سیم کشی می‌شوند تا ولتاژ را افزایش دهند. هدف این است که سیستم، حداقل نیازهای عملیاتی اینورتر را برآورده کند.

اگر ماژول‌های خورشیدی به صورت موازی سیم کشی شوند، قطب مثبت یک ماژول به قطب مثبت ماژول دیگر متصل می‌شود و قطب‌های منفی نیز به یکدیگر متصل خواهند شد.

این موضوع باعث افزایش آمپر می‌شود. سیم کشی موازی، به شما این امکان را می‌دهد که پنل های خورشیدی بیشتری داشته باشید و با وجود این، به اینورتر خود نیز فشار وارد نکنید.

 

سخن آخر

در طراحی سیستم‌ها به این نکته دقت داشته باشید که گاهی لازم است که هم از مدار متوالی و هم از مدار موازی استفاده شود تا تعادل مورد نیاز بین آمپر و ولتاژ به دست آید. اجرای روش های سیم کشی پنل‌های خورشیدی، نیاز به تخصص دارد و دانش و تجربه در آن بسیار دخیل هستند. بروز اشتباه در طراحی و سیم کشی، می‌تواند هزینه‌های زیادی برای صاحب سیستم به دنبال داشته باشد.

برای انجام سیم کشی درست پنل خورشیدی خود به روش‌های مختلف می‌توانید از تیم شرکت طرح، تامین و اجرای برق خورشیدی ماناسازان مشاوره بگیرید. هم‌چنین امکان مشاهده پروژه های انجام شده توسط ماناسازان نیز برایتان مهیاست.

البته خدمات ماناسازان به این‌جا ختم نمی‌شود. فروشگاه تجهیزات پنل خورشیدی ماناسازان انواع اقلام مورد نیاز برای راه‌اندازی سیستم‌های خورشیدی مانند پنل خورشیدی، باتری خورشیدی، شارژ کنترلر و سایر تجهیزات مورد نیاز را به فروش می‌رساند.

3.5/5 - (6 امتیاز)
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *